Najnowsze artykuły

Przedświąteczne dylematy.

Czas szybko płynie, a przed świętami nabiera jeszcze większego tempa. Wchodzimy powoli na ostatnią prostą. Został już tydzień do Wigilii. Co w tym roku będziemy przygotowywać: tradycyjne potrawy, a może mamy ochotę na małą zmianę? Z pozyskaniem ciekawych przepisów w obecnych czasach nie powinniśmy mieć żadnych problemów. Problem jest raczej z ich właściwym wyborem i […]

Czekoladowa rolada z malinami.

Składniki: 1. 4 jajka, 2. 2 łyżki cukru pudru, 3. 2 łyżki kakao, 4. 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 5. 1 łyżka mąki orkiszowej białej, 6. 1 łyżka zmielonych na grubo płatków owsianych Malinowa galaretka 300g mrożonych malin   Wykonanie: jaja ubić z pudrem cukrem na gęstą masę, dodać kakao, skrobię i mąkę orkiszową przesianą przez […]

Wiosenne przebudzenie.

Po zimowym wyciszeniu przychodzi taki czas, w którym zgodnie z naturalnym cyklem przemian, doświadczamy wiosennego przebudzenia. To przebudzenie, obserwujemy w dłuższym dniu, cieplejszych promieniach słońca, śpiewie ptaków, zapachu powietrza, ale przede wszystkim w kiełkowaniu. Wiosna jest bowiem czasem kiełkowania i wiatru. Naturalna energia w przyrodzie ciągle wzrasta i kieruje się ku górze. Fizycznie możemy tę […]

W pogoni za… tradycją.

Nie, nie, to nie pomyłka. Bardziej na czasie byłby pewnie tytuł  „W pogoni za Wiosną”, bo dzień się wydłuża, a słońce łaskocze coraz śmielej nasze twarze. Ja postanowiłam jednak, jeszcze skorzystać z ostatniej szansy przed wiosennym wybuchem naturalnej energii ku górze i trochę powspominać. Kiedy na przełomie wieków (jak to brzmi), zaczęliśmy poważnie chorować, nie […]

Zimowe wyciszenie

Za oknem zrobiło się biało. Spadł pierwszy śnieg tej zimy. Zachęcona tą zmiana , a jednocześnie spragniona spaceru w lesie wśród ośnieżonych drzew, wybrałam się na zimową wyprawę. Zima, to czas odpoczynku i wyciszenia. Dopóki nie było śniegu, trwaliśmy w bliżej nieokreślonej porze roku. Teraz dopiero biały puch podkreśla to, iż przyroda zamarła. W lesie […]

Noworoczna lista życzeń

Stary rok już za nami. Byłoby cudownie, aby wraz z nim odeszły również zmagania z którymi sobie nie poradziliśmy. Niestety, tak się nie dzieje, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Jesteśmy w kolejnym nowym roku i w kolejnej jakoby odsłonie naszego życia, z szansą na „dokonania dotychczas niedokonane”. Noworoczna lista życzeń sugerowałaby, że mogę […]

Wzmacnianie przez odżywianie.

Mój pierwszy wpis dotyczył przywrócenia właściwego miejsca na naszych stołach zupom i bulionom. Pisałam, iż zupy są najprostszym, najskuteczniejszym i jednocześnie najtańszym sposobem dostarczania organizmowi składników odżywczych, a tym samym skutecznie wpisują się we wzmacnianie naszego organizmu przez odżywianie. Obiecałam również poświęcić na pewno jeden wpis „Cesarzowi” gotowania, którym w mojej ocenie jest BULION. Idąc dalej […]

Wzmacnianie przez gotowanie.

Każda pora roku ma charakterystyczną dla siebie metodę obróbki termicznej. Dla jesieni najbardziej odpowiednimi metodami są: gotowanie pod przykrywką, duszenie, pieczenie w piekarniku Wymienione powyżej sposoby przygotowania posiłków maja za zadanie „dostroić” naszą wewnętrzną naturę do obecnej pory roku. Za oknem coraz chłodniej i nasze odżywianie powinno zapewnić nam, nie tylko odpowiednią energię, ale również […]

Jak zdrowo i w dobrym humorze przetrwać jesienne szarugi

To tytułowe pytanie często towarzyszy nam o tej porze roku. Jak wspomóc swój organizm, jak wzmocnić swoją odporność, aby wirusy i bakterie omijały nas z daleka? Za oknem szaro, wilgotno, zimno i wietrznie. Czy taka pogoda zachęca nas do wychodzenia z domu bez śniadania, albo czy mamy ochotę na szybkie europejsko-amerykańskie śniadanko typu: płatki, jogurt, […]

Zupa dyniowa o posmaku kolendry i bazylii

Składniki: – 0,5 kg dyni, – 1 marchewka, – 0,5 cebuli, – kawałek pora, korzenia pietruszki, – mały ziemniak, – 1 litr lub trochę więcej wody, – liść laurowy, – sól, – masło lub masło klarowane, – sok z cytryny, pieprz cayenne, Przygotowanie: Do wody wrzucić marchewkę, cebulę, por, korzeń pietruszki, ziemniaka, liść laurowy, sól. […]

Natura dyni

Można śmiało powiedzieć Dynia jaka jest każdy widzi. Czy warto więc poświęcić jej jeszcze kilka zdań? Myślę, że tak i to nie tylko dlatego, że wcześniej już to moim czytelnikom obiecałam. Dynia znana była od wieków. Zajadali się nią już prawdopodobnie amerykańscy Indianie. Ja ją pamiętam z dawnych lat, ale przyrządzaną głównie na słodko-kwaśno, marynowaną w słoikach. Pamiętam […]

Zupa z pieczonej dyni i selera z musem chrzanowym

Składniki: – 70 dkg dyni ( ja użyłam dyni piżmowej), – 0,5 dużego selera ( korzeń), – 1 duży por, – olej, – 1-1,5 litra bulionu warzywnego, – sól, – natka pietruszki, świeży tymianek. Mus chrzanowy: – utarty chrzan, – ugotowany na kleik biały, okrągły ryż. Ugotowany kleik zmiksować na mus z utartym chrzanem. Przygotowanie: […]

Zupa dyniowa z kasztanami

Podstawowym składnikiem tej zupy są dynia i kasztany jadalne. Dynia jest nam już dobrze znana, a od pewnego czasu w okresie jesiennym tak do Bożego Narodzenia można we większych marketach kupić świeże kasztany jadalne. Jeśli byłby problem z zakupem świeżych to w „sieci” można nabyć kasztany jadalne suszone. Też wspaniale nadają się do gotowania, tylko należy je trochę namoczyć. […]

Zupy

Spożywanie zup jest najprostszym, najskuteczniejszym i jeszcze jedno naj……..- najtańszym sposobem dostarczenia organizmowi wartościowych składników odżywczych. Pisząc o zupach mam na myśli wywar gotowany ze: – świeżych warzyw. – świeżych warzyw i mięsa, – zbóż, – ryb. – z dodatkiem ziół i przypraw. Takie zupy budują zdrowie. A co według mnie nie jest zupą chociaż […]

Witam serdecznie na stronach mojego bloga

Jakiś czas temu nie pamiętam już kto, zasugerował, abym zaczęła pisać bloga. W tamtym momencie, nie wydawało mi się, że jest to dobry pomysł, głównie z powodu mojej „dysfunkcyjności” komputerowej. Ale minęło trochę czasu i postanowiłam zebrać wszystkie swoje fajne przepisy. Pojawiło się tylko pytanie – gdzie? Czy do kolejnego znów zeszytu!? A może zacząć […]

Filary, które budują zdrowie

Utworzono: sobota, 08, listopad 2014 19:01 Filary, które budują zdrowie – czyli na co zwrócić uwagę przygotowując posiłek 1. Produkty bogate w życiodajną energię , czyli po prostu produkty świeże i w miarę możliwości z wiadomego źródła; 2. Sezonowość produktów, czyli w gotowaniu warto zwrócić uwagę na pory roku, które warunkują dobór odpowiednich składników; 3. […]

Kim jestem?

Jestem pasjonatką wzmacniania organizmu prze gotowanie. Moje zawodowe wykształcenie (mgr ekonomii) nie jest związane z moją pasją i realizowanymi marzeniami. Po latach poszukiwań wróciłam do źródła swojej pasji, do gotowania i zagłębiania wiedzy o leczniczych właściwościach pożywienia. Jestem wdzięczna losowi, iż w życiowej codzienności nie zagubiłam tego daru. Dziś po latach stał się on kamieniem […]