Czekoladowa rolada z malinami.

Przez admin | Dodany: Grudzień 28, 2015

Składniki:

1. 4 jajka,
2. 2 łyżki cukru pudru,
3. 2 łyżki kakao,
4. 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
5. 1 łyżka mąki orkiszowej białej,
6. 1 łyżka zmielonych na grubo płatków owsianych

Malinowa galaretka
300g mrożonych malin

 

Wykonanie:
jaja ubić z pudrem cukrem na gęstą masę,
dodać kakao, skrobię i mąkę orkiszową przesianą przez sito,
delikatnie połączyć,
dodać zmielone płatki ,przemieszać,
masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja forma ma wymiary 28×24),
wstawić do piekarnika nagrzanego do tem. 2200 C.,
piec ok. 7-10 minut,
cisto wyłożyć na kuchenny lniany ręcznik i zwinąć w roladę,

pozostawić do przestygnięcia

 

Malinową galaretkę wsypać do miski i zalać 1 szklanką wrzątku, wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Wsypać mrożone maliny. Wstawić do lodówki ,do lekkiego stężenia. Odwinąć z ręcznika roladę i delikatnie w jej wnętrzu umieścić galaretkę z malinami, starając się zachować jej kształt. Zawinąć całość w spożywczą folię i przełożyć na chwilę do lodówki, aby rolada i galaretka z malinami połączyły się w jedną całość.

 

Wykończenie:
To indywidualna inwencja. Ja swoją roladę nasączyłam jeszcze sokiem z kwiatów bzu czarnego (ciasto wzbogaciło się o cudowny aromat) i polałam czekoladowym sosem własnego wyrobu ( pasek gorzkiej czekolady rozpuściłam w 3 łyżkach wody, dodałam łyżeczkę cukru trzcinowego muscovado i pół łyżeczki masła, pogrzałam chwilę na ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji )

 

Ps.
Nie byłabym sobą, gdybym nie napisała jeszcze zdania o zaletach kuchni domowej.
Ciasto to jest tak proste i szybkie w wykonaniu, że można je zacząć przygotowywać, gdy goście pukają do drzwi (nie mam zmysłu cukiernika i jeśli mnie to wychodzi, to znaczy, że każdy chętny z tym sobie poradzi).
Zalety domowych wypieków:
do wypieku biszkoptu można użyć składników ,które wiemy, że są dla nas dobre,
biszkopt można wzbogacić np. o mielone grubo płatki owsiane lub migdałowe,
zamiast gotowej galaretki malinowej, można zrobić własną na bazie soku i agaru,
biszkopt można nasączyć ulubionym roztworem
Największą zaletą – jak zawsze kuchni domowej jest to, iż wiemy co jemy, a kierując się w przygotowywaniu posiłków naturą produktów, możemy wprowadzić do własnych domów nie tylko harmonię, ale również poprawić jakość naszego życia, poprzez przejęcie kontroli nad własnym zdrowiem.