Dietetyka

Dietetyka to ogromna wiedza o odżywianiu. Właściwe odżywianie to, aż 70% siły leczenia, dlatego wybór właściwych produktów, a potem przygotowanie z nich odpowiednich posiłków, zasługuje na najwyższą uwagę.

Czym kierować się przy tym wyborze?

Czy do zachowania, albo przywrócenia zdrowia wystarczy wiedza na tmat wartości odżywczych, witamin, minerałów, właściwości przeciwnowotworowych, produktów?

Moja odpowiedź brzmi – Nie, nie wystarczy!

Żyjemy w czasach dobrobytu, gdzie dostęp do witamin i minerałów jest powszechny czy to w formie świeżych warzyw i owoców, czy w formie suplementacji. Dobrobyt ten nie przekłada się jednak na nasze zdrowie. Wokół nas coraz więcej osób z cukrzycą, alergią, otyłością, depresją, bezpłodnością, bezsennością, zmęczeniem, problemami skórnymi, problemami z tarczycą, …….. coraz więcej dzieci rodzi się już z osłabionym układem pokarmowym, który potem prowadzi do różnych schorzeń.

W tym miejscu przypominam sobie siebie sprzed 14 lat, jak próbowałam środkami farmakologicznymi poprawić odporność swoich dzieci, wyleczyć ciągnące się w nieskończoność zatoki, czy pozbyć się pasożytów.

Co przyniosło to 14 lat doświadczeń?

Odpowiedź, która jest prosta i trudna zarazem. Należało swoją wiedzę o wartościach odżywczych produktów wzbogacić wiedzą o ich smakach i naturze (termice) ich oddziaływania, aby w pełni czerpać radość z przygotowywanych posiłków, a gotowanie uznać za jedyną słuszną drogę wzmacniania naszego organizmu.

Poniżej podam przykład obrazujący różnicę w podejściu do produktów spożywczych w ujęciu zachodnim i ujęciu poszerzonym o naturę (termikę) i smak na przykładzie banana:

Wiedza poszerzona o smak (5 podstawowych smaków: kwaśny, gorzki, słodki, ostry, słony) i naturę (termikę): gorąca, ciepła, neutralna, chłodna, zimna produktów spożywczych powinna być wiedzą przekazywaną w naszych domach od pokoleń.

Jeśli tak się nie stało, to proszę się specjalnie nie martwić. Nie jest to wiedza tajemna, każdy z Nas może dokonać tego odkrycia poprzez postawienie sobie właściwego pytania.

Jaka jest różnica pomiędzy szklanką soku pomarańczowego, a kubkiem zupy dyniowej?

Dlaczego rozmawiając o odżywianiu nie wykorzystujemy tej wiedzy i jej ogromnego wpływu na narządy naszego ciała, ich znaczenie dla naszego zdrowia i wyleczenia?

Dlaczego w obawie przed utratą witamin i minerałów boimy się gotować?

Czy można cieszyć się posiłkiem licząc ciągle kalorie?

Dlaczego nie jadamy ciepłych śniadań, ignorując tym samym ich wpływ na nasze Zdrowie?

Nad tymi i innymi istotnymi dla zdrowie pytaniami próbujemy pochylać się w Dyniowej Zagrodzie, na Warsztatach Gotowania,Wykładach, Konsultacjach. Opowiadam o smakach i naturze produktów oaz ich wpływie na nasze zdrowie.

Opowiadam również o tym, jaki wpływ na zdrowie ma kondycja naszego układu pokarmowego, za co odpowiada, jak go wzmacniać.

Opowiadam o energii płynącej z gotowania, o długo gotowanych bulionach, których smak i siłę oddziaływania można poczuć naWarsztatach Gotowania w Dyniowej Zagrodzie.