Kim jestem?

Przez admin | Dodany: Grudzień 28, 2015

Jestem pasjonatką wzmacniania organizmu prze gotowanie. Moje zawodowe wykształcenie (mgr ekonomii) nie jest związane z moją pasją i realizowanymi marzeniami. Po latach poszukiwań wróciłam do źródła swojej pasji, do gotowania i zagłębiania wiedzy o leczniczych właściwościach pożywienia.

Jestem wdzięczna losowi, iż w życiowej codzienności nie zagubiłam tego daru. Dziś po latach stał się on kamieniem węgielnym, na którym buduję Centrum Zdrowia – Dyniową Zagrodę.

 

Pytacie – Co zmieniło moje nastawienie do zdrowia i odżywiania?

Odpowiedź jest niestety banalna – choroba i to nie moja, chociaż zmagałam się już wtedy z endometriozą i niestabilną tarczycą, ale syna, który w 2000 r. w wieku 15 lat zachorował na cukrzycę. Dopiero wtedy wyzwoliła się we mnie moc wzięcia pełnej odpowiedzialności za zdrowie swoje i swojej rodziny.

Szczera chęć zmierzenia się z nową sytuacją otworzyła możliwości innego spojrzenia na odżywianie.

Wróćmy jeszcze jednak do 2000 r.

Już wtedy cieszyliśmy się z wolnego rynku i półek pełnych produktów spożywczych w powstających marketach. Co wybrać, co jest dobre dla mojej rodziny?

To pytanie często sobie zadawałam robiąc zakupy. Jedynie czym mogłam się wtedy kierować to właśnie upodobania smakowe, informacje płynące z reklam i ogólnie propagowana wiedza o wartościch odżywczych produktów spożywczych.

Choroba syna i moja pokazały niestety, że wiedza o witaminach i minerałach nie wystarcza do tego, aby świadomie zaangażować się w wzmacnianie organizmu przez odżywianie.

Czego więc brakuje?

Brakuje wiedzy o naturze produktów.

Mamy produkty, które mają naturę gorącą i wtedy nas rozgrzewają np. imbir suszony, alkohol, baranina, ale po drugiej stronie są również produkty o naturze (termice) zimnej np. pomidory, kiwi, jogurt które nas wychładzają i nawilżają. Pomiędzy nimi są produkty o naturach pośrednich: ciepłej, neutralnej, chłodnej.

Brakuje wiedzy o smakach produktów – mamy pięć podstawowych smaków: kwaśny, gorzki, slodki, ostry, słony.

Podsumowując brakuje nam wiedzy o naturze produktów, ich smakach i sile ich oddziaływania na nasz organizm , a dodatkowo w pośpiechu dnia codziennego utraciliśmy kontakt z własnym ciałem i sygnałami, które do nas wysyła.

Trzydzieści lat temu, kiedy odżywialiśmy się zgodnie z porami roku, nie martwiąc się, że witaminy i minerały wygotują się nam w zupie, a pomarańcze przypływały do nas tylko na święta, wiedza ta nie była konieczna. Gdzieś ją zagubiliśmy, a może nigdy nie byliśmy jej świadomi.

Czy chcemy w sobie tę świadomość otworzyć? Czy może dalej, dla wygody, obarczać odpowiedzialnością za swoje zdrowie Służbę Zdrowia, a sygnały wysyłane przez nasz organizm typu: ból, zgaga, wzdęcia, … zagłuszać wszechobecną farmakologią i własnym zobojętnieniem?

Wybór jak zawsze należy do Nas.

Będę jednak szczęśliwa, jeśli w Dyniowej Zagrodzie odnajdziecie wiedzę, potrzebną do wprowadzenia w życie zasad świadomego odżywiania, które stanie się podstawą zdrowego odżywiania.

Jestem osobą od zawsze związaną z otaczającą nas Naturą. Dzieciństwo spędziłam na pojezierzu iławsko-brodnickim, w przepięknym otoczeniu lasów i jezior. Pomimo, iż całe dorosłe życie mieszkam w mieście, to na co dzień szukam kontaktu z przyrodą.

Jestem również bardzo wdzięczna tym wszystkim, którzy mnie wspierają. Są to m.in. osoby, którym pomagam, ale również:

  • Pani dr. Mirosława Skórkowska z Apteki św. Heleny w Gdyni
  • Pan dr. Tadeusz Łopaciński, prowadzący w Gdyni Gabinet Akupunktury, znany z holistycznego podejścia do swoich pacjentów
  • Pani dr. Agnieszka Krzemińska, która od wielu lat zajmuje się dietetyką i fitoterapią oraz medycyną i filozofią wschodu.

Jest to również moja rodzina, która na co dzień wspiera mnie w mojej pasji i potrzebie dzielenia się nią z innymi.

Moja pasja związana jest z nieustającym dokształcaniem się.

Skończyłam między innymi:

  • 3 letnią Dietetykę Leczniczą Tradycyjnej Medycyny Chińskiej w Iny Diolosy, w której również zdałam egzamin;
  • Diagnostykę z Twarzy i Języka również w Iny Diolosy;
  • Profilaktykę Zdrowia W TMC;
  • Mechanizmy Patologii u profesora Li Je
  • Choroby układu oddechowego i pokarmowego u Jeremiego Rossa (ziołolecznictwo zachodnie)
  • Dietetyka w TMC u dr Agnieszki Krzemińskiej
  • Praktyczną Terapię przez odżywianie u Deverick Leggetta
  • Połączenie zachodniego ziołolecznictwa z zasadami medycyny chińskiej oraz nowy system Diagnozy i leczenia u Jeremiego Rossa

Największą wiedzę niesie jednak codzienna praktyka, diagnozowanie każdego indywidualnego przypadku.

Jestem również w stałym kontakcie z Trójmiejskim Ośrodkiem Mecycyny Orientalnej, z którego bogatej oferty kursów i szkoleń regularnie korzystam.