Zupa dyniowa o posmaku kolendry i bazylii

Przez admin | Dodany: Grudzień 28, 2015

zaqpa-z-bazylia

Składniki:

– 0,5 kg dyni,
– 1 marchewka,
– 0,5 cebuli,
– kawałek pora, korzenia pietruszki,
– mały ziemniak,
– 1 litr lub trochę więcej wody,
– liść laurowy,
– sól,
– masło lub masło klarowane,
– sok z cytryny, pieprz cayenne,

Przygotowanie:
Do wody wrzucić marchewkę, cebulę, por, korzeń pietruszki, ziemniaka, liść laurowy, sól. Gotować wszystko około 30 minut. Dodać pokrojoną dynię. Gotować jeszcze około 15 minut. Całość zmiksować. Wyjąć liść laurowy i zmiksować. Doprawić masłem, pieprzem cayenne, sokiem z cytryny, zmieloną kolendrą i suszoną roztartą w palcach bazylią.

Smacznego !