Zupa dyniowa z kasztanami

Przez admin | Dodany: Grudzień 28, 2015

zupa-z-kasztanami

Podstawowym składnikiem tej zupy są dynia i kasztany jadalne. Dynia jest nam już dobrze znana, a od pewnego czasu w okresie jesiennym tak do Bożego Narodzenia można we większych marketach kupić świeże kasztany jadalne. Jeśli byłby problem z zakupem świeżych to w „sieci” można nabyć kasztany jadalne suszone. Też wspaniale nadają się do gotowania, tylko należy je trochę namoczyć. Kasztany świeże przed gotowaniem rozcinam i obieram.
Dynia i kasztany świetnie ze sobą się komponują. Rrazem mają słodki smak i lekko ogrzewającą naturę, czyli jak znalazł na tę porę roku tj. jesień, zimę, a ugotowane w zupie mogą zdziałać cuda. Jakie pytacie?
Mogą Nas:
– wspaniale odżywić i zrelaksować ( smak słodki),
– wzmocnić,
– ochronić przed wpływem jesiennego wiatru, zimna , wilgoci.
Chcecie poczuć ten wyjątkowy smak?
Zupa dyniowa z kasztanami
Do gotowania tej zupy użyłam dyni hokaido.
Składniki:
– 1 filiżanka suszonych lub świeżych kasztanów,
– 2 cebule,
– 3 łyżki oleju,
– 75 dkg dyni,
– 1 litr bulionu warzywnego lub wody. Jeśli używasz wody to do gotowania dodaj listek laurowy.
– 1 łyżeczka roztartego w moździerzu rozmarynu suszonego,
– kilka kropli octu balsamicznego,
– szczypta suszonej papryki i kurkumy,
– sól.
Przygotowanie:
Cebule i dynię pokroić na grubą kostkę i poddusić na patelni z kurkumą na oleju.
Gdy lekko zmiękną przełożyć do garnka, zalać bulionem lub gorącą wodą z liściem laurowym, dodać świeże obrane kasztany lub kasztany suszone wcześniej namoczone. Gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu pod przykrywką. Potem miksujemy, dodajemy roztarty rozmaryn, suszoną paprykę i ocet balsamiczny.
Gotowe. Smacznego.