Zupa z pieczonej dyni i selera z musem chrzanowym

Przez admin | Dodany: Grudzień 28, 2015

zupy-seler-mus-chrzanowy

Składniki:
– 70 dkg dyni ( ja użyłam dyni piżmowej),
– 0,5 dużego selera ( korzeń),
– 1 duży por,
– olej,
– 1-1,5 litra bulionu warzywnego,
– sól,
– natka pietruszki, świeży tymianek.

Mus chrzanowy:
– utarty chrzan,
– ugotowany na kleik biały, okrągły ryż.
Ugotowany kleik zmiksować na mus z utartym chrzanem.

Przygotowanie:
Dynię i seler pokroić w grube plastry i upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 1800 – 2000 C do miękkości około 30-40 minut.
W garnku na oleju podduś pokrojonego w plastry pora, dodaj upieczoną dynię i seler, wlej bulion, pogotuj wszystko razem jeszcze około 5 minut. Całość zmiksuj. Dopraw solą.
Podawaj zupę z musem chrzanowym, posiekaną natką pietruszki i świeżym tymiankiem.