DJ.DRAGON


ZREZYGNUJ Z DIETY, PRZEJDŹ NA ODŻYWIANIE

zupy-seler-mus-chrzanowySkładniki:
- 70 dkg dyni ( ja użyłam dyni piżmowej),
- 0,5 dużego selera ( korzeń),
- 1 duży por,
- olej,
- 1-1,5 litra bulionu warzywnego,
- sól,
- natka pietruszki, świeży tymianek.

Mus chrzanowy:
- utarty chrzan,
- ugotowany na kleik biały, okrągły ryż.
Ugotowany kleik zmiksować na mus z utartym chrzanem.

Przygotowanie:
Dynię i seler pokroić w grube plastry i upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 1800 – 2000 C do miękkości około 30-40 minut.
W garnku na oleju podduś pokrojonego w plastry pora, dodaj upieczoną dynię i seler, wlej bulion, pogotuj wszystko razem jeszcze około 5 minut. Całość zmiksuj. Dopraw solą.
Podawaj zupę z musem chrzanowym, posiekaną natką pietruszki i świeżym tymiankiem.