ZREZYGNUJ Z DIETY, PRZEJDŹ NA ODŻYWIANIE
Podstawowym składnikiem tej zupy są dynia i kasztany jadalne. Dynia jest nam już dobrze znana, a od pewnego czasu w okresie jesiennym tak do Bożego Narodzenia można we większych marketach kupić świeże kasztany jadalne. Jeśli byłby problem z zakupem świeżych to w „sieci” można nabyć kasztany jadalne suszone. Też wspaniale nadają się do gotowania, tylko należy je trochę namoczyć. Kasztany świeże przed gotowaniem rozcinam i obieram.
Dynia i kasztany świetnie ze sobą się komponują. Rrazem mają słodki smak i lekko ogrzewającą naturę, czyli jak znalazł na tę porę roku tj. jesień, zimę, a ugotowane w zupie mogą zdziałać cuda. Jakie pytacie?
Spożywanie zup jest najprostszym, najskuteczniejszym i jeszcze jedno naj……..- najtańszym sposobem dostarczenia organizmowi wartościowych składników odżywczych.
Pisząc o zupach mam na myśli wywar gotowany ze:
- świeżych warzyw.
- świeżych warzyw i mięsa,
- zbóż,
- ryb.
- z dodatkiem ziół i przypraw.
Jakiś czas temu nie pamiętam już kto, zasugerował, abym zaczęła pisać bloga. W tamtym momencie, nie wydawało mi się, że jest to dobry pomysł, głównie z powodu mojej „dysfunkcyjności” komputerowej. Ale minęło trochę czasu i postanowiłam zebrać wszystkie swoje fajne przepisy. Pojawiło się tylko pytanie - gdzie? Czy do kolejnego znów zeszytu!?
A może zacząć jednak pisać bloga ?
Decyzja zapadła. Podejmuję wyzwanie.
Filary, które budują zdrowie – czyli na co zwrócić uwagę przygotowując posiłek
1. Produkty bogate w życiodajną energię , czyli po prostu produkty świeże i w miarę możliwości z wiadomego źródła;
2. Sezonowość produktów, czyli w gotowaniu warto zwrócić uwagę na pory roku, które warunkują dobór odpowiednich składników;
3. Strefa klimatyczna w której mieszkamy- czyli, czy w klimacie umiarkowanym, chłodnym jogurt z płatkami na śniadanie to „dobry” wybór?
4. Nasza indywidualna konstytucja, czyli po prostu jaki mamy wewnętrzny swój klimat. Co w nim przeważa: Zimno, Gorąco, Wilgoć, Suchość albo inaczej mówiąc: Zima, Lato, Wiosna, Jesień. Jeśli masz problem ze zdiagnozowaniem własnej natury to zapraszam na DIAGNOZĘ lub WARSZTATY do DYNIOWEJ ZAGRODY.
5. W przygotowaniu posiłków kierujmy się Naturą ( Termiką) produktów spożywczych i smakiem;
6. Jedzmy w większości gotowane pożywienie. W miarę możliwości gotujmy na ogniu.
Tak jak w DYNIOWEJ ZAGRODZIE królewskie miejsce zajmuje dynia, tak wśród gotowanego pożywienia pragnę przywrócić królewskie miejsce ZUPOM.
Jestem pasjonatką wzmacniania organizmu prze gotowanie. Moje zawodowe wykształcenie (mgr ekonomii) nie jest związane z moją pasją i realizowanymi marzeniami. Po latach poszukiwań wróciłam do źródła swojej pasji, do gotowania i zagłębiania wiedzy o leczniczych właściwościach pożywienia.
Jestem wdzięczna losowi, iż w życiowej codzienności nie zagubiłam tego daru. Dziś po latach stał się on kamieniem węgielnym, na którym buduję Centrum Zdrowia - Dyniową Zagrodę.